Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

woensdag 10 april 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Ard van der Tuuk
Toelichting

Hierbij nodig ik u uit voor de OPENBARE vergadering van de raad van de gemeente Westerkwartier, die wordt gehouden op


De stukken voor deze vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website https://ris2.ibabs.eu/Westerkwartier. Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.


Inwoners en belanghebbenden kunnen inspreken. In de raadsvergadering kan alleen ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan en die niet in een raadsoverleg aan de orde zijn geweest.


A. van der Tuuk, voorzitter.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Mededelingen
  4. 5
    Vraagrecht
  5. 6

    Bijlagen

  6. 7

    Gemeenten leggen sinds 2017 verantwoording op informatieveiligheid af via ENSIA. ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Hiervoor zijn de verantwoordingssystematieken voor de Basisregistratie Personen (BRP), Reisdocumenten (PUN en PNIK), Digitale persoonsidentificatie (DigiD), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Basisregistratie Ondergrond (BRO) en Inkomen (Suwinet) samengevoegd en gestroomlijnd. ENSIA helpt gemeenten in één keer slim verantwoording af te leggen over informatieveiligheid. Hiermee kan met één verklaring zowel horizontaal (van het college naar de raad) als verticaal (van het college naar de landelijke toezichthouders) verantwoording worden afgelegd Met de voorliggende ENSIA-collegeverklaring (bijlage 1) geeft het college aan in hoeverre de beheersingsmaatregelen voldoen aan de normen die gelden voor DigiD en Suwinet en op welke onderdelen de gemeente niet voldoet aan deze normen. De collegeverklaring is opgesteld aan de hand van de uitkomsten van de zelfevaluaties die door de lijnverantwoordelijken zijn uitgevoerd, onder coördinatie van de CISO. Een gecertificeerde IT-auditor heeft de collegeverklaring gecontroleerd. Op basis van de collegeverklaring heeft de auditor een assurancerapport (bijlage 2) afgegeven. De IT-auditor verklaart hierin dat de collegeverklaring een getrouw beeld geeft. De collegeverklaring wordt gezamenlijk met het assurancerapport aangeboden aan de gemeenteraad.

    Voorgesteld besluit

    Kennisnemen van de getekende collegeverklaring ENSIA + bijlagen DigiD & Suwinet, het assurancerapport van de IT auditor en de rapportages BAG, BGT & BRO.

  7. 8

    Dhr. H. (Henk) Koenes zal worden aangewezen als fractieassistent voor de fractie VZ Westerkwartier.
    Mevr. W.T. (Willy) Kits-van der Veen zal worden aangewezen als fractieassistent voor de fractie VZ Westerkwartier.


    Ze leggen beiden in handen van de voorzitter de Belofte af. Een commissie onderzoek geloofsbrieven zal worden ingesteld om de geloofsbrieven van de fractieassistent te onderzoeken.


    Voorgesteld besluit:
    1. Het instellen van een commissie geloofsbrieven ten behoeve van het onderzoeken van de geloofsbrieven van de volgende kandidaat fractieassistenten:
    - dhr. H. (Hendrik) Koenes
    - mevr. W. (Wikje) Kits
    2. De commissie geloofsbrieven als volgt te formeren:
    - Arina Havinga - Rook (voorzitter)
    - Gert van Dellen, lid
    - Geertje Dijkstra – Jacobi, lid

  8. 9

    Doordat mevrouw Geertje Veenstra heeft aangegeven te willen stoppen als lid van de VGG Klankbordgroep Raadsleden is er een vacature ontstaan. Mevrouw Annelie Bonnet heeft aangegeven de vrijgevallen plaats in te willen vullen.



    Voorgesteld besluit:


    Voor wordt gesteld om mevrouw Annelie Bonnet te benoemen tot lid van de Klankbordgroep Raadsleden van de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG).

  9. 10

    De vigerende nota Grondbeleid 2021-2025 is op 24 maart 2021 vastgesteld door uw raad.
    Onderdeel van dat besluit was dat de werking van het grondbeleid na twee jaar geëvalueerd zou worden, vooral om tussentijds de mogelijkheid te creëren het grondbeleid indien nodig bij te stellen.
    De strategie van gemeente Westerkwartier is situationeel grondbeleid. Dit houdt in dat afhankelijk van de situatie wordt bepaald welke strategie - actief, faciliterend of actief faciliterend - wordt ingezet.
    Het afgelopen half jaar is de nota grondbeleid zowel ambtelijk als bestuurlijk geëvalueerd.
    Hiertoe zijn diverse werksessies georganiseerd om de werking van het grondbeleid gezamenlijk tegen het licht te houden. Ambtelijk waren de benodigde disciplines vertegenwoordigd in een werkgroep. Bestuurlijk is gesproken met de betrokken portefeuillehouder en op 15 november 2023 heeft een werksessie plaatsgevonden met een afvaardiging van uw raad.
    Los van de uitkomsten van de evaluatie was op voorhand duidelijk dat de nota grondbeleid sowieso geactualiseerd dient te worden naar de Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht is. Daarnaast was gezien de bestuurlijke ambities zoals vastgesteld in het ‘Coalitieakkoord gemeente Westerkwartier 2022-2026’ de inschatting dat dit mogelijk vraagt om een actievere grondpolitiek.

    Voorgesteld besluit

    1. De Nota Grondbeleid 2021-2025 in te trekken.
    2. De Nota Grondbeleid 2024-2028 vast te stellen.
    3. Een strategisch verwervingskrediet van € 1,0 miljoen beschikbaar te stellen aan het college van B&W.
    4. De rentelasten van het verwervingskrediet ad. € 15.000 te verwerken in het meerjarenbeeld van de begroting middels de perspectiefnota 2025-2028.

  10. 11

    Het Lauwers College in Grijpskerk heeft in 2021 vervangende nieuwbouw aangevraagd.
    Hiervoor heeft uw raad inmiddels twee voorbereidingskredieten beschikbaar gesteld: € 200.000 in 2022 en € 569.000 in 2024. Hiervan zijn het ruimtelijk en functioneel Programma van Eisen, het Technisch Programma van Eisen, de architectenselectie, en het eerste en voorlopige ontwerp (VO) gereed gemaakt. Ook zijn de installateur en constructeur geselecteerd. In 2024 zal het VO naar een definitief ontwerp (DO) worden omgezet om vervolgens aanbesteed te worden. Hiervoor wordt een aannemer geselecteerd.


    Zodra het definitieve ontwerp bekend is, legt het schoolbestuur dit ontwerp met een begroting voor aan het college ter goedkeuring. Het dan benodigde budget wordt als voorziening opgenomen in het Onderwijshuisvestingsprogramma 2025 welke aan uw raad wordt voorgelegd. Vervolgens vindt de aanbesteding plaats. Na de aanbesteding kan het definitieve investeringsbedrag bepaald worden. Ook dit wordt voorgelegd aan uw raad.



    In januari 2024 heeft het college de locatie voor de nieuwbouw aangewezen: het sportveld achter sporthal de Bokkediek in Grijpskerk. Hier bent u middels een raadsbrief over geïnformeerd. We werken nu aan een wijziging van het omgevingsplan. Om volgens planning door te kunnen gaan willen we middels dit voorstel een uitvoeringskrediet voor de nieuwbouw van het Lauwers College in 2025 aanvragen, zodat in datzelfde jaar gestart kan
    worden met bouwen.

    Voorgesteld besluit

    1. De volgende kredieten beschikbaar te stellen:
    a. € 11,5 miljoen in 2025 voor de nieuwbouw van het Lauwers College in Grijpskerk, waarvan reeds € 769.000 via twee voorbereidingskredieten
    beschikbaar is gesteld;
    b. € 500.000 in 2024 voor de aanleg van het nieuwe sportveld;
    c. € 891.000 in 2025 voor infrastructuur;
    d. € 150.000 in 2025 voor verkeersmaatregelen;
    e. € 150.000 in 2025 voor inrichting buitenterrein;
    f. € 100.000 in 2025 voor nutsvoorzieningen;
    g. € 40.000 in 2025 voor het verplaatsen van het basketbalveld.
    2. De bijbehorende kapitaallasten van € 64.000 vanaf 2026 en aanvullend € 520.000 vanaf 2027 te dekken uit de stelpost voor onderwijshuisvesting die hiervoor in de begroting is opgenomen, en dit te verwerken in de begroting.
    3. De volgende exploitatiebudgetten beschikbaar te stellen:
    a. € 50.000 in 2024 voor de kosten omgevingsplanprocedure en projectkosten, en dit op te nemen in de eerste bestuursrapportage 2024;
    b. € 325.000 in 2025 voor projectkosten en verlenging tijdelijke huisvesting, en dit op te nemen in de perspectiefnota en begroting 2025;
    c. € 520.000 in 2026 voor de groencompensatie, projectkosten en verlenging tijdelijke huisvesting, en dit te dekken uit de bovengenoemde stelpost waar in 2026 sprake is van vrijval als gevolg van de opgelopen vertraging.

  11. 12

    De fractie van VZ Westerkwartier kiest er voor om de fractievoorzitter te laten benoemen als lid van de Vertrouwenscommissie. Nu mevrouw Frantina Kiekebeld – van der Knaap het fractievoorzitterschap per 1 januari 2024 heeft overgenomen van de heer Ytsen van der Velde verzoekt de fractie om haar als lid voor te dragen voor de Vertrouwenscommissie om ook deze taak over te nemen van de heer Van der Velde. Conform artikel 2.1. van de verordening op de vertrouwenscommissie zal de raad hierover een besluit moeten nemen en is tussentijdse aanpassing van de commissie mogelijk.


    Voorgesteld besluit:
    Mevrouw Frantina Kiekebeld – van der Knaap te benoemen tot lid van de Vertrouwenscommissie.

  12. 13
    Sluiting