- Locatie
Raadzaal Zuidhorn
- Voorzitter
- Ard van der Tuuk
- Toelichting
-
Hierbij nodig ik u uit voor de OPENBARE vergadering van de raad van de gemeente Westerkwartier, die wordt gehouden op
De stukken voor deze vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website https://ris2.ibabs.eu/Westerkwartier. Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.
Inwoners en belanghebbenden kunnen inspreken. In de raadsvergadering kan alleen ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan en die niet in een raadsoverleg aan de orde zijn geweest.
A. van der Tuuk, voorzitter.
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
De voorzitter opent de vergadering om 19:30 uur en heet iedereen van harte welkom.
Mevr. Anneke Laan (Sterk Westerkwartier), dhr. Gert van Dellen (VZ Westerkwartier), dhr. Alex Steenbergen (ChristenUnie) en dhr. Onno de Vries (raadsgriffier) zijn met kennisgeving afwezig vanavond. -
2
Besluit
Dhr. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks) dient een motie vreemd aan de orde van de dag in inzake indeplaatsstelling. Deze wordt geagendeerd als agendapunt 15. De agenda wordt gewijzigd vastgesteld.
-
3
Besluit
Burgemeester Van der Tuuk heeft een mededeling vanuit het college over de jaarwisseling en zal deze mededeling combineren met de beantwoording van de vragen bij agendapunt 6, LIS stuk 203-01, Uitvoeringsplan veiligheid.
-
4
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijsten van de Raadsvergadering van 11 december 2024 en de Raadsoverleggen 1 en 2 van 15 januari 2025 worden ongewijzigd vastgesteld.
1. Raadsvergadering van 11 december 2024;
2. Raadsoverleg 1 van 15 januari 2025;
3. Raadsoverleg 2 van 15 januari 2025. -
5
Bijlagen
Besluit
Voornemen Kussengas winnen gasopslag Langelo-Norg, VZ Westerkwartier
1. Heeft de stellingname van het college van Westerkwartier in samenwerking met het college van Noordenveld dit voornemen af te wijzen, kans van slagen?
2. Wat kunnen de consequentie zijn wanneer toch overgegaan zou worden naar winning van dit gas voor de omgeving en wie kan in het geval van eventuele schade aansprakelijk worden gesteld?
Woordvoering dhr. Ytsen van der Velde (VZ Westerkwartier)
Beantwoording door wethouder Schollema.
Huisvesting statushouders in Doezum/Grootegast, VVD
Vragen:
1. Welke ervaringen heeft het College van B&W opgedaan met betrekking tot participatie als het gaat om de vluchtelingenopvang te Midwolde en nu toegepast in de huisvesting van statushouders in Doezum/Grootegast?
2. In Midwolde werd ervoor gekozen om de inwonersbijeenkomst grotendeels door de ambtelijke ondersteuning te laten leiden. Gaat het College van B&W gezien de zwaarte van het onderwerp in Doezum de bijeenkomst zelf leiden en kan het College van B&W de gemaakte keuze nader motiveren?
3. Waarom heeft het College van B&W gekozen voor een inloopbijeenkomst en niet voor een centrale informatieavond waar alle belanghebbenden tegelijkertijd worden geïnformeerd en de ruimte hebben om hun zorgen in gezamenlijkheid te uiten, naar elkaar te luisteren en open het gesprek te voeren?
4. Op welke andere manier(en) kunnen belanghebbenden die niet aanwezig kunnen zijn bij de inloopbijeenkomst op 4 februari hun zienswijze geven en hoe gaat het College van B&W hen actief hieromtrent informeren?
5. In hoeverre kunnen bezwaren die geuit worden door inwoners en ondernemers in Doezum en Grootegast de besluitvorming van het College van B&W nog veranderen?
Woordvoering dhr. Jeroen Betten (VVD)
Beantwoording door wethouder Haze. -
6
Bijlagen
Besluit
Vragen:
101-01 Belangenbehartiging bezorgde ouders,**Lijst Dijkstra-Jacobi
Wij willen u vragen om de beantwoording van deze brief ook aan de raad te doen toekomen. En willen daarvoor graag uw toezegging.
Woordvoering mevr. Geertje Dijkstra-Jacobi (Lijst Dijkstra-Jacobi)
Beantwoording door wethouder Schollema.
200-01 en 206-01 Raadsbrieven Kollumerwaard,**GroenLinks/PvdA
- Goed dat het college zich aan tafel heeft gekregen. Wat is de actuele stand van zaken?
Woordvoering dhr. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks)
Wethouder Haze geeft aan dat beantwoording volgt middels een raadsbrief.
*Toezegging: Het college van B&W zegt toe dat de beantwoording volgt middels een raadsbrief.
**200-01 en 206-01 Ontwikkelingen Kollumerwaard,**D66 en de ChristenUnie
1. Wat is de huidige stand van zaken?
2. Op wat voor wijze staat het college specifiek over deze ontwikkeling in contact met inwoners in en rond Lauwerszijl?
3. Wat is de inzet van het college op dit dossier, hoe kijkt men naar de mogelijke ontwikkelingen? Dit ook met betrekking tot impact op de toeristische sector nu de Marnewaard ook al een belangrijk deel van het jaar gesloten gaat worden voor publiek vanwege het sterk opgevoerde aantal oefeningen?
4. Wat is het gevoel van het college bij de in de eerdere raadsbrief geschetste gerichte afstemming rond de Kollumerwaard tussen gemeenten en provincies? En verwacht het college dat daar een gezamenlijke inzet uit voort komt?
Woordvoering dhr. Rogier van ’t Land (D66)
Wethouder Haze geeft aan dat beantwoording volgt middels een raadsbrief.
*Toezegging: Het college van B&W zegt toe dat de beantwoording volgt middels een raadsbrief.
202-01/ en 02 Prestatieafspraken, PvdA/GroenLinks
- In het addendum afspraken 2025 wordt genoemd het proces bij uitzetting, een concept wordt begin 2025 vastgesteld. Klopt het dat de raad dit concept pva nog krijgt te zien, wordt dit besproken met de raad? Is bekend wanneer we dit stuk ongeveer kunnen verwachten?
- En een tweede vraag, er wordt steeds meer gesproken over de woningvoorraad en de passendheid ervan. Er zijn meer kleinere woningen nodig met 1 of 2 slaapkamers. Op welke manier krijgt dit een plek in deze prestatieafspraken?
Woordvoering mevr. Sandra de Wit (PvdA)
Beantwoording door wethouder Hans Haze.
203-01 Uitvoeringsplan Veiligheid, GroenLinks/PvdA
- Een van de thema’s die genoemd wordt in het uitvoeringsprogramma is de Jaarwisseling. Het grootste evenement van het jaar maar ook het grootste risico evenement. U schrijft dat er op sommige plaatsen sprake is van een doorgeschoten traditie van “alles moet kunnen” Kunt u dit toelichten?
- Bent u het met onze fracties en met de meerderheid van Nederland, de politiebonden en artsen eens dat een landelijk vuurwerkverbod noodzakelijk is om het aantal incidenten te verminderen? Bent u bereid een oproep voor een landelijk verbod te steunen. Zou het niet mooi zijn als we de jaarwisseling weer gaan zien als een feest i.p.v. als een risicovol evenement?
Woordvoering mevr. Annemiek KleinJan-Uneken (GroenLinks)
Beantwoording door burgemeester Van der Tuuk. Tevens doet burgemeester van der Tuuk een mededeling aan de raad waarbij er wordt gereflecteerd op de jaarwisseling.
209-01/02/03 Raadsbrief toekomst landelijk gebiedGroenLinks/PvdA
Mooi dat de Overhedentafel de uitgangspunten voor de transitie van het landelijk gebied blijft benadrukken, ondanks de onduidelijkheid in het beleid van het kabinet.
- Wat is nu de status van het gebiedsplan in de ogen van ons college?
- Wat is de betekenis van het opnemen van de position paper Waddenkust en Wierdenland (van de gemeenten Groningen, Hogeland, Westerkwartier, Eemsdelta) als bijlage bij het Gebiedsplan? Betekent dat bijvoorbeeld dat alle partijen de position paper omarmen?
- Wat zijn de gevolgen van de uitspraak van de rechter in de zaak van Greenpeace tegen de staat over het stikstofbeleid voor onze gemeente?
Woordvoering dhr. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks)
Beantwoording door wethouder Nederveen.
210-01 Haalbaarheidsstudie campus RodenburgPvdA/GroenLinks
- Er wordt gesproken over de mogelijkheid om vrijkomende locaties in te zetten voor woningbouw. Gezien de ligging is dit ook een heel logische plek daarvoor denken wij. Is er al zicht op de hoeveelheid woningen die ongeveer gebouwd kunnen worden op de genoemde locatie? En is ook al gekeken naar het type woningen dat daar passend is?
Woordvoering mevrouw Sandra de Wit
Beantwoording door wethouder Schollema.
**212-01 Raadsbrief doorstroomlocatie in Doezum 28 januari 2025,**Lijst Dijkstra-Jacobi
In de brief wordt aangegeven dat u ten aanzien van de financiën in gesprek bent (blz. 4) en dat u de raad informeert bij de definitieve besluitvorming.
Zou u bij de definitieve besluitvorming de raad bij de raadsstukken uitgebreidwillen informeren over alle kosten en alle baten? Dus graag vooraf bij de behandeling bij de raad.
Woordvoering mevrouw Geertje Dijkstra-Jacobi
Beantwoording door wethouder Haze.
Agenderingsverzoeken:
101-01 Stichting belangenbehartiging bezorgde ouders basisonderwijs Westerkwartier, VVD
Woordvoering dhr. Jeroen Betten (VVD). Dhr. Betten geeft aan dat wethouder Schollema voldoende informatie heeft gegeven en dat het agenderingsverzoek daarmee kan komen te vervallen.
Voorgesteld wordt in te stemmen met de voorgestelde afdoening van de ingekomen stukken.
Toezeggingen
Titel 200-01 en 206-01 Raadsbrieven Kollumerwaard -
7
Op 12 juli 2024 heeft het algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen (VRG) in concept de wijziging van de governance rondom de Brandweeropleidingen Noord (BON) vastgesteld. Het algemeen bestuur legt deze wijziging nu voor aan de gemeenteraden, zodat zij de kans krijgen om hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Geen wensen en bedenkingen kenbaar maken over de gewijzigde governance van de Brandweeropleidingen Noord (BON).
Besluit
De raad besluit unaniem:
Geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken over de gewijzigde governance van de
Brandweeropleidingen Noord (BON). -
8
Op 21 oktober 2024 heeft het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Groningen de gewijzigde gemeenschappelijke regeling als concept vastgesteld. Hieraan voorafgaand zijn de gemeenteraden van de tien Groninger gemeenten op grond van artikel 1 lid 3 Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Nu de zienswijzeprocedure is afgerond worden de colleges verzocht de regeling vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen tot het vaststellen van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen.
Besluit
De raad besluit unaniem:
Het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen tot het vaststellen van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen. -
9
In het Watertakenplan (= het verbreed Gemeentelijk Riolerings Plan) zijn de gemeentelijke watertaken van de gemeente Westerkwartier uitgewerkt. Dit Watertakenplan geeft tevens de invulling van de wettelijke zorgplicht aan en voldoet daarmee aan de eisen die aan een (wettelijk) verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) worden gesteld.
Het huidige door uw raad vastgestelde Gemeentelijk Watertakenplan 2020-2025 loopt op 31 december 2025 formeel af. Belangrijke onderwerpen die de komende jaren gaan spelen zijn de nieuwe stresstest klimaatadaptatie en de kaderrichtlijn water (KRW).Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De looptijd van het huidige watertakenplan en het klimaatadaptatieplan met twee jaar te verlengen. Het einde van de nieuwe looptijd van beide plannen is dan 31 december 2027;
- De lijn van financiering (100% dekking uit de rioolheffing) van de afgelopen planperiode voort te zetten.Besluit
De raad besluit unaniem:
- De looptijd van het huidige watertakenplan en het klimaatadaptatieplan met twee jaar te verlengen. Het einde van de nieuwe looptijd van beide plannen is dan 31 december 2027;
- De lijn van financiering (100% dekking uit de rioolheffing) van de afgelopen planperiode voort te zetten. -
10
Binnen onze gemeente zijn er twee musea actief die zijn ingeschreven in het landelijk Museumregister en voldoen aan de Museumnorm; Museum Wierdenland in Ezinge en Museum Nienoord in Leek.
Naast deze officieel erkende musea zijn er binnen de gemeente nog verschillende organisaties actief die deels de functie van een museum vervullen en zich museum noemen.
Wanneer de visie zich enkel zou richten op de officieel erkende musea doet dit geen recht aan de andere musea in onze gemeente. Al deze musea, of deze erkend zijn of niet, nemen een belangrijke plaats in binnen het Westerkwartierse museumlandschap. Wij erkennen en waarderen het brede palet aan musea in de gemeente. Daarom richt het beleidskader zich ook op dit brede palet. De raad wordt gevraagd de beleidskaders vast te stellen.Stemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het nieuwe Beleidskader musea gemeente Westerkwartier 2025-2032 vast te stellen.
Besluit
De raad besluit met inachtneming van het aangenomen amendement 10.A.1 unaniem:
Het nieuwe Beleidskader musea gemeente Westerkwartier 2025-2032 vast te stellen. -
10.A.1
Stemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Besluit
Amendement ingediend door GroenLinks, PvdA, D66 en Sterk Westerkwartier
Woordvoering Natasja Bennink .
Het amendement wordt unaniem aangenomen.
Amendementen
Titel Amendement Beleidskader musea -
10.M.1
Stemuitslag
voorRaadsleden (27)tegenRaadsleden (3)Bijlagen
Besluit
Motie ingediend door GroenLinks, PvdA, D66 en Sterk Westerkwartier
Woordvoering Natasja Bennink.
De motie wordt met 27 stemmen voor (ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, Sterk Westerkwartier, VZ Westerkwartier) en 3 stemmen tegen (VVD, Lijst Dijkstra-Jacobi) aangenomen.
Moties
Titel Motie groter budget projecten Musea gemeente Westerkwartier 2025-2032 -
11
Gemeente Westerkwartier heeft als plattelandsgemeente aandacht voor de thema’s voedsel en landbouw. Niet voor niets wordt er in het coalitieakkoord gesproken over het samen optrekken met agrariërs om de keten te verkorten en met het onderwijs innovatie aanjagen binnen de voedselketen. Onder andere deze elementen worden bij elkaar gebracht en geconcretiseerd in de Voedselvisie Westerkwartier (2024-2030) en de Uitvoeringsagenda Voedselvisie (2024-2026). Met deze Voedselvisie en Uitvoeringsagenda geven we richting aan en bieden we een kader.
Stemuitslag
voorRaadsleden (27)tegenRaadsleden (3)Bijlagen
Voorgesteld besluit
De Voedselvisie Westerkwartier en de bijbehorende Uitvoeringsagenda Voedselvisie en Voedselsubsidie vast te stellen.
Besluit
De raad besluit met inachtneming van het aangenomen amendement 11.A.3 met 27 stemmen voor (ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, Sterk Westerkwartier, VZ Westerkwartier) en 3 stemmen tegen (VVD, Lijst Dijkstra-Jacobi):
De Voedselvisie Westerkwartier en de bijbehorende Uitvoeringsagenda Voedselvisie en Voedselsubsidie vast te stellen. -
11.A.2
Stemuitslag
voorRaadsleden (11)tegenRaadsleden (19)Bijlagen
Besluit
Amendement ingediend door Lijst Dijkstra-Jacobi.
Woordvoering Geertje Dijkstra-Jacobi.
Het amendement wordt met 11 stemmen voor (Lijst Dijkstra-Jacobi, VVD, VZ Westerkwartier) en 19 stemmen tegen (ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, Sterk Westerkwartier) verworpen
Amendementen
Titel Amendement Voedselvisie Westerkwartier -
11.A.3
Stemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Besluit
Amendement ingediend door VZ Westerkwartier, Lijst Dijkstra-Jacobi en VVD
Woordvoering Frantina Kiekebeld.
Het amendement wordt unaniem aangenomen.
Amendementen
Titel Amendement 'of je worst lust' -
12
In november 2023 heeft u het eerste griffiejaarplan voor 2024 vastgesteld. De taken die in dit plan waren opgenomen zijn in 2024 opgepakt en uitgevoerd. Ook gaat er een deel van de werkzaamheden mee naar het nieuwe jaarplan van 2025. Hierover leest u meer in de bijlage Griffiejaarverslag 2024 & Griffiejaarplan 2025 “Er is gezaaid, tijd om te starten met oogsten”.
Voorgesteld besluit:
Het Griffiejaarverslag 2024 en Griffiejaarplan 2025 vast te stellen.Stemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Besluit
De raad besluit unaniem:
Het Griffiejaarverslag 2024 en Griffiejaarplan 2025 vast te stellen. -
13
Op 11 oktober 2023 heeft de raad besloten om mevrouw Sandra de Wit en mevrouw Reinette Gjaltema-van der Laan aan te wijzen als leden van de raadsklankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris. Ook heeft de raad toen besloten om het mandaat voor deze raadsklankbordgroep in een verordening uit te werken. Middels dit raadsvoorstel wordt deze verordening aan de raad voorgelegd. Verder luidt artikel 3 lid 4 van de verordening raadsklankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris: De raad benoemt op voordracht van de fracties één plaatsvervangend lid, die bij afwezigheid van het commissielid zitting heeft in de raadscommissie’. De fractie van VZ Westerkwartier heeft mevrouw Kiekebeld-van der Knaap voorgedragen als plaatsvervangend lid van de raadsklankbordgroep.
Voorgesteld besluit:
- Het vaststellen van de verordening klankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris gemeente Westerkwartier 2025.
- Mevrouw Kiekebeld-van der Knaap aan te wijzen als plaatsvervangend lid van de raadsklankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris.Stemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Besluit
De raad besluit unaniem:
- Het vaststellen van de verordening klankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris gemeente Westerkwartier 2025.
- Mevrouw Kiekebeld-van der Knaap aan te wijzen als plaatsvervangend lid van de raadsklankbordgroep sociaal ombudsfunctionaris. -
14
Voor D66 wordt H. (Henk) Hofstede aangewezen als fractieassistent.
Hij legt in handen van de voorzitter de Belofte af. Een commissie onderzoek geloofsbrieven zal worden ingesteld om de geloofsbrieven van de fractieassistent te onderzoeken.
Voorgesteld besluit:
1. Het instellen van een commissie geloofsbrieven ten behoeve van het onderzoeken van de geloofsbrieven van de volgende kandidaat fractieassistent: dhr. H. (Henk) Hofstede
2. De commissie geloofsbrieven als volgt te formeren:
- Onno Koopmans (voorzitter)
- Myra Eeken-Hermans, lid
- Jeroen Hoving, lidStemuitslag
voorRaadsleden (30)Bijlagen
Besluit
De raad besluit unaniem:
1. Het instellen van een commissie geloofsbrieven ten behoeve van het onderzoeken van de geloofsbrieven van de volgende kandidaat fractieassistent: dhr. H. (Henk) Hofstede;
2. De commissie geloofsbrieven als volgt te formeren:
- Onno Koopmans (voorzitter);
- Myra Eeken-Hermans, lid;
- Jeroen Hoving, lid.
Nadat de geloofsbrieven in orde zijn bevonden en de voorzitter van de commissie geloofsbrieven, dhr. Onno Koopmans, heeft medegedeeld dat alles in orde is, legt dhr. Henk Hofstede de belofte af in handen van de voorzitter.
-
15.M.2
Stemuitslag
voorRaadsleden (26)tegenRaadsleden (3)Bijlagen
Besluit
Dhr. Arnold Bloem (Sterk Westerkwartier) onthoudt zich van stemming op grond van art. 28, lid 1 van de Gemeentewet. Daarmee komt het aantal raadsleden dat aan de stemming deelneemt op 29.
De motie M2 is ingediend door de fracties GroenLinks, PvdA, D66, VZ Westerkwartier, Sterk Westerkwartier en de ChristenUnie.
Woordvoering: dhr. Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks).
De motie wordt met 26 stemmen voor (ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Sterk Westerkwartier, VZ Westerkwartier, D66, CDA) en 3 stemmen tegen (VVD, Lijst Dijkstra-Jacobi) aangenomen.
Moties
Titel Motie vreemd aan de orde van de dag Indeplaatsstelling -
16
Besluit
De voorzitter sluit de vergadering om 22.50 uur.