- Locatie
Raadzaal Zuidhorn
- Voorzitter
- Ard van der Tuuk
- Toelichting
-
Hierbij nodig ik u uit voor de OPENBARE vergadering van de raad van de gemeente Westerkwartier, die wordt gehouden op
De stukken voor deze vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website https://ris2.ibabs.eu/Westerkwartier. Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.
Inwoners en belanghebbenden kunnen inspreken. In de raadsvergadering kan alleen ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan en die niet in een raadsoverleg aan de orde zijn geweest.
A. van der Tuuk, voorzitter.
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3Mededelingen
-
4
Bijlagen
-
5Vraagrecht
-
6
Bijlagen
-
7
Op 27 maart 2025 heeft het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Publiek Vervoer Groningen Drenthe vergaderd. Tijdens deze vergadering zijn de jaarstukken 2024, de kaderbrief 2026 en de ontwerp meerjarenbegroting 2026-2029 behandeld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2024 van de GR Publiek Vervoer (inclusief accountantsverklaring);
2. Kennis te nemen van de inhoud van de kaderbrief 2026;
3. Kennis te nemen van de ontwerp meerjarenbegroting 2026-2029 en geen zienswijze in te dienen. -
8
Sinds 2015 zijn wettelijke taken op het gebied van Publieke Gezondheid en Jeugdzorg ondergebracht in de GR PG&Z. Van het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling GGD zijn de volgende jaarstukken ontvangen van de nieuwe, gesplitste GR:
1. Concept Jaarverslag en jaarrekening GR PG&Z 2024 (bijlage 1);
2. Ontwerpbegroting GGD 2026 (bijlage 2)
3. Aanbiedingsbrief ontwerpbegroting 2026 en concept jaarrekening 2024 (bijlage 3)
Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen (artikel 35) wordt uw raad in de gelegenheid gesteld een zienswijze kenbaar te maken op de ontwerpbegroting 2026. Het jaarverslag annex jaarrekening 2024 wordt vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de GR GGD. Formeel is hier geen rol weggelegd voor ons college en raad. Uw raad kan kennisnemen van de stukken. De inhoud kan echter wel worden betrokken bij de beraadslagingen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Kennis te nemen van het jaarverslag annex jaarrekening 2024 van PG&Z;
- Geen zienswijze in te dienen op ontwerpbegroting 2026 van de GGD. -
9
Gemeenten leggen sinds 2017 verantwoording op informatieveiligheid af via ENSIA. ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA). Hiervoor zijn de verantwoordingssystematieken voor de Basisregistratie Personen (BRP), Reisdocumenten (PUN en PNIK), Digitale persoonsidentificatie (DigiD), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Basisregistratie
Ondergrond (BRO) en Inkomen (Suwinet) samengevoegd en gestroomlijnd. ENSIA helpt gemeenten in één keer slim verantwoording af te leggen over informatieveiligheid. Hiermee kan met één verklaring zowel horizontaal (van het college naar de raad) als verticaal (van het college naar de landelijke toezichthouders) verantwoording worden afgelegd.
Met de voorliggende ENSIA-collegeverklaring (bijlage 1) geeft het college aan in hoeverre de beheersingsmaatregelen voldoen aan de normen die gelden voor DigiD en Suwinet en op welke onderdelen de gemeente niet voldoet aan deze normen. De collegeverklaring is opgesteld aan de hand van de uitkomsten van de zelfevaluaties die door de lijnverantwoordelijken zijn uitgevoerd, onder coördinatie van de CISO. Een gecertificeerde IT-auditor heeft de collegeverklaring gecontroleerd. Op basis van de collegeverklaring heeft de auditor een assurancerapport (bijlage 2) afgegeven. De IT-auditor verklaart hierin dat de collegeverklaring een getrouw beeld geeft. De collegeverklaring wordt gezamenlijk met het assurancerapport aangeboden aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Kennis te nemen van de getekende collegeverklaring ENSIA plus bijlagen DigiD en Suwinet, het assurancerapport van de IT-auditor en de rapportages BAG, BGT en BRO.
-
10
De gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen is een regeling van tien gemeenten op het gebied van brandweerzorg en crisisbeheersing. Volgens de gemeenschappelijke regeling worden raden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze kenbaar te maken over de ontwerpbegroting.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennisnemen van de jaarstukken 2024, de actualisatie begroting 2025 en de beleidsbegroting 2026 van Veiligheidsregio Groningen.
2. Gebruik te maken van de mogelijkheid tot zienswijze op de begroting bij het dagelijks bestuur van de VRG en daarin aan te geven dat ons verzoek tot verlagen van de deelnemersbijdragen in 2026, zoals per brief van juli 2024, is aangegeven nog steeds actueel is. -
11
Jaarstukken 2025
In het Convenant Regio Groningen-Assen 2020 is vastgelegd dat de Stuurgroep jaarlijks een begroting en jaarrekening opstelt. De jaarstukken 2025 zijn op 14 maart 2025 in de Stuurgroep besproken. Na vaststelling worden ze volgens afspraak ter kennisname naar de gemeenteraad gebracht. U vindt de jaarstukken 2025 in de bijvoegde bijlagen I t/m IV. De jaarstukken 2025 bestaan uit:
-Oplegnotitie Jaarstukken 2025 (bijlage I)
-Jaarrekening 2024 (Bijlage II)
-Conceptbegroting 2026, inclusief begrotingswijzigingen 2025 (Bijlage III)
-Uitvoeringsprogramma 2025 (Bijlage IV)
Toekomstagenda 2026-2030
In het convenant van de Regio Groningen Assen is vastgelegd dat er eens per vier jaar een evaluatie wordt uitgevoerd met betrekking tot de samenwerking. Mocht er een aanleiding toe zijn, dan kan hierop de koers worden bijgesteld. Uit de evaluatie volgt een vernieuwde toekomstagenda voor de Regio Groningen Assen. Bijgevoegd in bijlage V vindt u de toekomstagenda voor de jaren 2026-2030.Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Kennis te nemen van de RGA jaarstukken 2025 zoals bijgevoegd in bijlage I t/m IV.
- De RGA Toekomstagenda 2026-2030 zoals bijgevoegd in Bijlage V vast te stellen met in achtneming van de voorgestelde correctie uit de brief van Bijlage VI.
- Akkoord te gaan met een jaarlijkse bijdrage voor de Toekomstagenda van €180.000 en daarmee een totale bijdrage voor 2026-2030 van €900.000. -
12
De Omgevingsdienst Groningen (hierna ODG) heeft 11 april jl. de gemeenteraad zijn ontwerpbegroting 2026 aangeboden. Conform de Wet op de gemeenschappelijke regeling heeft de gemeenteraad 12 weken de gelegenheid om zienswijze op de voorgestelde begroting en wijziging kenbaar te maken. Op 11 juli a.s. zal door het Dagelijks Bestuur van de ODG de begroting 2026 -inclusief reacties op de zienwijzen- worden geagendeerd en daarna zullen deze stukken ter besluitvorming aangeboden worden aan het Algemeen Bestuur voor de vergadering van 4 september a.s. Voor 15 september a.s. moet de ontwerpbegroting te zijn verzonden naar de toezichthouder, het ministerie van BZK. De conceptjaarstukken 2024 worden op 16 april aanstaande door het Dagelijks Bestuur van de ODG vastgesteld. Deze worden ter informatie naar de deelnemers verzonden, zodat deze bij de bespreking van de begroting 2026 kan worden betrokken.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Gebruik te maken van de mogelijkheid tot zienswijze op de begroting bij het dagelijks bestuur van de ontwerpbegroting 2026 Omgevingsdienst Groningen en daarin aan te geven dat ons verzoek tot verlagen van de deelnemersbijdragen in 2026, zoals per brief van juli 2024 is aangegeven nog steeds actueel is.
2. Kennis te nemen van de concept-jaarstukken 2024. -
13
De Rekenkamer is in 2024 een onderzoek gestart naar voorliggende voorzieningen. Het doel van dit onderzoek is inzicht te verschaffen in de reikwijdte van het voorliggend veld, de ervaringen van inwoners met het voorliggend veld en de relaties die de gemeente onderhoudt met organisaties die actief zijn binnen het voorliggend veld teneinde te komen tot concrete handvatten ter verbetering van het voorliggend veld.
Voorgesteld besluit:
1. Kennis te nemen van de Rekenkamerbrief en het onderzoek over voorliggende voorzieningen.
2. De in de brief aangenomen aanbevelingen over te nemen:
1. Creëer op basis van beschikbare kennis van uitvoeringsorganisaties overzicht in de mate waarin het aanbod aansluit op de vraag van de inwoners.
Maak daarbij expliciet hoe het aanbod bijdraagt aan het minder belasten van geïndiceerde zorg.
2. Expliciteer de verantwoordelijkheid voor overzicht en regie op het voorliggend veld.
3. In lijn met de ingezette koers, betrek uitvoeringsorganisaties meer bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid zodat afspraken met hen uniform zijn,
de voortgang van de beleidsdoelstellingen beter gemonitord kunnen worden en de mogelijkheid om vanuit de ambtelijke organisatie bij te kunnen
sturen (waar nodig) groter is.
3. Het college te verzoeken uitvoering te geven aan de aanbevelingen zoals deze zijn opgenomen bestuurlijke reactie.Bijlagen
-
14Sluiting