Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

woensdag 24 juni 2020

19:30 - 22:30
Locatie

Via StarLeaf

Voorzitter
Ard van der Tuuk
Toelichting

Hierbij nodig ik u uit om de raadsvergadering van woensdag 24 juni te volgen via de livestream.




In verband met de maatregelen omtrent corona wordt deze vergadering digitaal gehouden via StarLeaf.




De stukken voor deze vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website https://ris2.ibabs.eu/Westerkwartier




A. van der Tuuk, voorzitter

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering en roept de leden van de raad bij naam en politieke partij op zich te melden via het videoplatform dat voor deze digitale vergadering is ingericht. Tevens roept hij de leden van het college van burgemeester en wethouders op zich te melden op eenzelfde wijze.

  2. 2

    Besluit

    De agenda wordt gewijzigd vastgesteld; Toegevoegd worden de punten 2A en 2B en de punten 14A en 14B (moties vreemd aan de orde van de dag).

  3. 2.A

    Op 18 juni  2020 heeft de heer M. de Haan laten weten te stoppen als raadslid. In deze vergadering neemt hij afscheid als lid van onze raad.

    Besluit

    In de vergadering wordt afscheid genomen van raadslid dhr. De Haan (ChristenUnie) die om persoonlijke redenen ontslag heeft genomen als lid van de gemeenteraad.
    Namens de raad en Zijne Majesteit spreekt de burgemeester hem toe en wordt de heer De Haan onderscheiden als Lid van de orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de samenleving en gemeente. Namens de fractie van de ChristenUnie spreekt de heer Holsappel. Dhr. De Haan bedankt de raad en de fractie voor de plezierige samenwerking.

  4. 2.B

    Naar aanleiding van de opengevallen plaats in uw raad, door het vertrek van de heer M. de Haan, heeft de voorzitter van het centraal stembureau, op grond van artikel W1 Kieswet, de heer G. Cornelisse benoemd tot raadslid van de gemeente Westerkwartier. De raad dient, op voorstel van de commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven, een besluit te nemen omtrent het toelaten van het nieuwe benoemde raadslid G. Cornelisse. De commissie heeft de geloofsbrieven van de heer Cornelisse onderzocht en geconstateerd dat hij voldoet aan de gestelde eisen voor toelating tot de raad van de gemeente Westerkwartier. De commissie adviseert te raad hierover een positief besluit te nemen. De heer Cornelisse zal daarna, op grond van artikel 14 Gemeentewet, de voor het uitoefenen van de functie noodzakelijke eed afleggen. De geloofsbrieven van de heer Cornelisse liggen ter inzage.

    Voorgesteld besluit

    De heer G. Cornelisse toe te laten als lid van de gemeenteraad.

    Besluit

    De heer G. Cornelisse tot lid van de raad toegelaten en benoemd. In handen van de voorzitter legt hij de eed af.

  5. 3

    Besluit

    Van de geboden gelegenheid wordt geen gebruik gemaakt.

  6. 5

    Besluit

    Conform het voorstel wordt tot de wijze van afdoening besloten.

    De fractie van GroenLinks verzoekt geïnformeerd te worden over onderwerp A-01 (evaluatie pilot Dienstverlening inwonerszaken) en vraagt daarnaast aandacht om de communicatie met de inwoners te verbeteren.

  7. 6

    Op 30 juli 2018 heeft verzoeker de gemeenteraad gevraagd om een herziening van het bestemmingsplan zodat alle vormen van detailhandel op zijn perceel Industriepark 11 te Leek zijn toegestaan. Op grond van het detailhandelsbeleid is in het bestemmingsplan geregeld dat er alleen detailhandel in volumineuze goederen is toegestaan. De regeling voorkomt daarmee
    dat reguliere detailhandel die nodig is om de vitaliteit en de leefbaarheid van het centrum van Leek te behouden, op het bedrijventerrein wordt gevestigd. Om reguliere detailhandel op het perceel van verzoeker toe te kunnen staan, is een herziening van het bestemmingsplan nodig.
    Dit is een bevoegdheid van uw raad. Een raadsvoorstel hieromtrent is eerder aan de orde geweest in de raadsoverleggen van 17 april en 8 mei 2019. Toen is besloten de nieuwe gemeentelijke detailhandelsvisie af te wachten alvorens een besluit op het verzoek te nemen.
    Op 27 mei jongstleden is de Detailhandelsvisie gemeente Westerkwartier door uw raad vastgesteld. Daarom kan er nu een besluit op het verzoek worden genomen.


    Voorgesteld besluit:
    Het verzoek dd. 30 juli 2018 tot herziening van het bestemmingsplan voor het perceel Industriepark 11 te Leek af te wijzen.

    Besluit

    Conform besloten. De fractie van 50PLUS legt een stemverklaring af waarbij een betere onderbouwing van de aanvraag tot andere inzichten in de raad had kunnen leiden.

  8. 7

    Op 1 januari 2021 zou de Omgevingswet in werking treden. De Minister voor Milieu en Wonen besloot echter om een aantal redenen de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De nieuwe invoeringsdatum is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat uitstel geen afstel betekent. De inhoud van de wet staat niet namelijk niet ter discussie.
    Voor de invoering van de Omgevingswet werken we met het Programma Omgevingswet.
    Over de Omgevingswet en het Programma Omgevingswet heeft het college uw raad geïnformeerd tijdens de raadsactiviteit op 22 januari jongstleden. Daarnaast is een tweede raadsactiviteit over de Omgevingsvisie gepland op 18 maart jongstleden. Door de maatregelen tegen het Coronavirus is deze bijeenkomst geannuleerd en daarvoor is in de plaats een andere aanpak gekozen (houden van een enquête).  Doel van deze enquête was het verkennen van uw ambities en keuzes ten aanzien van de implementatie van de Omgevingswet en uw ambities en keuzes ten aanzien van de aanpak van het instrument
    Omgevingsvisie. De uitkomst van de enquête heeft het college betrokken bij het opstellen van het Raadsambitiedocument implementatie Omgevingswet en het afronden van het Plan van Aanpak Omgevingsvisie.
    Via dit voorstel worden beide documenten voor die van belang zijn voor implementatie van de
    Omgevingswet en de aanpak van de Omgevingsvisie aan de raad voorgelegd. Hoewel sprake is van twee
    grootheden te weten implementatie van de Omgevingswet en als onderdeel daarvan aanpak van het instrument Omgevingsvisie dient u de documenten die wij u voorleggen in samenhang te lezen.


    Voorgesteld besluit:
    1. Kennis te nemen van de Rapportage enquête en conclusies onder raadsleden en fractieassistenten inzake Omgevingswet en Omgevingsvisie.
    2. Het raadsambitiedocument implementatie Omgevingswet vast te stellen.
    3. Kennis te nemen van het Plan van Aanpak Omgevingsvisie Westerkwartier.

    Besluit

    Conform besloten.

  9. 8

    In de accountantscontrole op de jaarstukken 2019 is gebleken dat wij – in afwijking van hetgeen in artikel 15 lid 1 van de Financiële verordening gemeente Westerkwartier 2019 (verder: Financiële verordening) bepaald is – niet twee offertes hebben opgevraagd bij het aantrekken van leningen in het kader van herfinanciering. Hoewel dit geen enkel financieel effect heeft voor onze gemeente is het formeel wel in strijd met de verordening.
    Onze leningen betrekken we in de praktijk van huisbankier BNG. In feite zijn er nog één of twee alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Waterschapsbank. Zowel qua uitvoeringswijze als qua financieel effect is er geen enkele noodzaak om genoemde verplichting in de Financiële verordening te laten staan, zo bevestigt ook de accountant. Om die reden leggen wij in afstemming met de accountant dit voorstel aan u voor. Tijdens het auditcommissie overleg op 10 juni is dit met de accountant besproken.
    Door in te stemmen met deze wijziging van de Financiële verordening brengt uw raad de verordening weer in lijn met de uitvoeringspraktijk en zal de accountant de aangetrokken leningen als rechtmatig beschouwen.


    Voorgesteld besluit:
    Artikel 15, lid 1, sub a van de Financiële verordening gemeente Westerkwartier 2019 te wijzigen waarna het komt te luiden als volgt:
    1. voor het aantrekken van financieringen met een looptijd langer dan één jaar wordt in ieder geval bij de huisbankier een prijsopgave gevraagd. Bij meerdere prijsopgaven
    wordt de keuze bepaald op grond van betrouwbaarheid bankrelatie, het rentepercentage en leningsvoorwaarden.
    2. Deze wijziging in werking te laten treden op de eerste dag na de bekendmaking ervan, dit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019.

    Besluit

    Het voorstel wordt met 23 stemmen voor en 5 stemmen tegen (leden fractie GroenLinks) aangenomen.

    De fractie van GroenLinks vindt toepassing van artikel 198 van de Gemeentewet een betere oplossing.

  10. 9.A

    Het voorstel betreft de bekrachtiging van de door het college van burgemeester en wethouders opgelegde voorlopige geheimhouding. De Tijdelijke wet die op de beraadslaging en besluitvorming van onder meer gemeenteraden van toepassing is laat het digitaal bespreken en besluiten over de inhoud van de achterliggende stukken bij dit voorstel niet anders toe dan in een fysieke vergadering.


    Voorgesteld besluit:
    De door het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 mei 2020 opgelegde geheimhouding voor de Rapportage Informatieveiligheid ENSIA 2019, de Collegeverklaring ENSIA 2019 inclusief Bijlage 1 (DigiD) en Bijlage 2 (informatiebeveiliging Suwinet) en het te verkrijgen Assurancerapport van de IT auditor te bekrachtigen.

    Besluit

    Conform besloten.

  11. 9.B

    Met de voorliggende ENSIA-collegeverklaring (bijlage 1) geeft het college aan in hoeverre de beheersingsmaatregelen voldoen aan de normen die gelden voor DigiD en Suwinet en op welke onderdelen de gemeente niet voldoet aan deze normen. De collegeverklaring is opgesteld aan de hand van de uitkomsten van de zelfevaluaties die door de lijnverantwoordelijken zijn uitgevoerd, onder coördinatie van de Functionaris Informatieveiligheid. Een gecertificeerde IT-auditor heeft de collegeverklaring
    gecontroleerd. Na vaststelling van de collegeverklaring heeft de auditor zijn assurancerapport afgeven (bijlage 2). De IT-auditor verklaart hierin dat de collegeverklaring een getrouw beeld geeft. De collegeverklaring wordt gezamenlijk met het assurancerapport aangeboden aan de gemeenteraad.


    Voorgesteld besluit:
    1. Kennis nemen van de getekende collegeverklaring ENSIA + bijlagen DigiD & Suwinet.

    Besluit

    Conform besloten.

  12. 10

    De fracties ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren en de ondersteuning van de fractie. Die vergoeding is gebaseerd op de ‘verordening fractieondersteuning gemeente Westerkwartier 2019’. De bijdrage wordt vastgesteld op € 1.000,-- per fractie, aangevuld met een bedrag van € 100,-- voor elk raadslid dat onderdeel uitmaakt van de fractie. De fracties ontvangen voor ieder beëdigde fractieassistent, (per fractie kunnen 3 beëdigde fractieassistenten worden toegelaten) een maximum een bedrag van € 1.700,-- per fractieassistent, die de fractie als vrijwilligersvergoeding aan hen betaalbaar stelt.


    Voorgesteld besluit:
    De Verantwoording Fractievergoeding 2019 van de raadsfracties van de gemeente Westerkwartier vast te stellen conform het voorstel.

    Besluit

    Conform besloten.

  13. 11

    Voor ligt de concept Regionale Energiestrategie Groningen samen met een raadsvoorstel.  De basis voor dit RES is ingegeven door de visie hernieuwbare elektriciteit welke door de raad in zijn vergadering van 22 april is vastgesteld. Dat voorstel ligt nog vers in het geheugen en uitstel tot na het zomerreces zou mogelijk een discussie herleven die eerder bij de behandeling van de visie op de hernieuwbare elektriciteit is gevoerd.


    Om de landelijke afspraken te vertalen in passende maatregelen voor de regio is afgesproken gezamenlijk te gaan werken aan Regionale Energiestrategieën (RES). De nationale klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving en elektriciteit vormen de pijlers van een RES. De RES komt gefaseerd tot stand: Voor 1 oktober 2020 dienen alle RES-regio's een 'concept-bod' uit te brengen over welk deel van de landelijk afgesproken 35 TWh aan duurzame energie elke afzonderlijke RES-regio voor haar rekening wil gaan nemen. Door de coronacrisis is deze planning verruimd naar 1 oktober (voorheen 1 juni 2020). Daarna volgt in juli 2021 een RES 1.0.


    Waar in de RES 1.0 de focus ligt op het opwekken van duurzame energie op land, zal in de RES 2.0 de warmtetransitie centraal staan. Elke twee jaar wordt de RES vervolgens herijkt. De afspraken die in een RES zijn vastgelegd, moeten worden geborgd in de ruimtelijke plannen van gemeenten en provincie.


    Voorgesteld besluit:
    De concept-Regionale Energie Strategie Groningen (RES Groningen) vast te stellen, bestaande uit de volgende onderdelen:
    c) een concept bod van opwek van duurzame energie (zon en wind op land) van 5,7 TWh per jaar in 2030;
    d) verkenningen over:
    i. regionale warmtevraagstukken;
    ii. mogelijke, aanvullende ruimtelijke principes om de energietransitie ruimtelijk kwalitatief goed in te passen;
    iii. mogelijkheden om participatie bij duurzame energieprojecten verder vorm te geven en in te vullen.

    Besluit

    Het voorstel wordt na hoofdelijke stemming met 26 stemmen vóór en 2 stemmen tegen aangenomen.
    Vóór het voorstel stemmen de leden: Van der Velde, Van Putten, Koopmans, Havinga-Rook, Holsappel, Siegers, Steenbergen, Dijkstra-Helmholt, Cornelisse, Gjaltema-van der Laan, Veenstra, Slotema, Bos, Jansma, Bakker, Feitsma, Van der Hoek, Warmelink, KleinJan-Uneken, Veenstra, Vos, De Wit, Koenders, Stomphorst, Van ’t Land en Veeze.
    Tegen het voorstel stemmen de leden: Knottnerus-Cammans en Van Deventer-van Dellen.
    Op het voorstel worden 3 moties ingediend:
    Motie 1 ingediend door de fractie van VZ Westerkwartier (burgers en hun RES) met als strekking:
    het college op te dragen om
    a) Inwoners beter te informeren en te betrekken bij de duurzaamheidsopgaven in de breedte, en de RES opgave in het bijzonder,
    b) Dit te doen vóór de definitieve vaststelling van de RES 1.0 in 2021,
    c) Dit ook in te brengen in de RES-stuurgroep,
    d) De raad nog in 2020 over de voortgang te informeren.
    Na een gehouden hoofdelijke stemming wordt deze motie unaniem aangenomen.
    Motie 2: ingediend d00r de fractie van GroenLinks (RES en gevolgen covid-19)met als strekking:
    het college van b&w op te dragen om
    a) in het RES-overleg in te brengen dat nagegaan dient te worden welke gevolgen de covid-
    19-crisis kan hebben voor de concept-RES en hiermee rekening te houden in de RES 1.0.
    b) over de resultaten van het overleg hierover aan de raad te rapporteren.
    Na hoofdelijke stemming staken de stemmen over deze motie. De motie wordt aangehouden tot de vergadering van 1 juli 2020.
    Vóór de motie stemmen de leden:  Knottnerus-Cammans, Van Deventer-van Dellen, Stomphorst, Van ’t Land, Veeze, Bakker, Feitsma, Van der Hoek, Warmelink, KleinJan-Uneken, Veenstra (PvdA), Vos, De Wit en Koenders.
    Tegen het voorstel stemmen de leden: Van der Velde, Van Putten, Koopmans, Havinga-Rook, Holsappel, Siegers, Steenbergen, Dijkstra-Helmholt, Cornelisse, Gjaltema-van der Laan, Veenstra (CDA), Slotema, Bos en Jansma.
    Motie 3, ingediend door de fractie van GroenLinks (RES op 6) met als strekking:
    het college van b&w op te dragen om
    a) in de discussies van de stuurgroep in te brengen dat het bod van 5,7 TWh per jaar in
    2030 het minimum is en dat tegelijkertijd nagegaan wordt of er naar 6,0 TWh in 2030
    gestreefd kan worden;
    b) over de resultaten van het overleg hierover aan de raad te rapporteren.
    Na hoofdelijke stemming wordt deze motie met 19 stemmen tegen en 9 stemmen vóór verworpen.
    Vóór de motie stemmen de leden:  Van ’t Land, Veeze, Bakker, Feitsma, Van der Hoek, Warmelink, KleinJan-Uneken, Veenstra (PvdA) en Vos.
    Tegen het voorstel stemmen de leden: Knottnerus-Cammans, Van Deventer-van Dellen, Stomphorst, Van der Velde, Van Putten, Koopmans, Havinga-Rook, Holsappel, Siegers, Steenbergen, Dijkstra-Helmholt, Cornelisse, De Wit en Koenders, Gjaltema-van der Laan, Veenstra (CDA), Slotema, Bos en Jansma.

    Moties

    Titel
    Burgers en hun RES
    RES en gevolgen covid-19
    RES op 6
  14. 12

    De verplichting om deze gedragscode vast te stellen is opgenomen in de artikelen 41c, tweede lid, en 69, tweede lid, van de Gemeentewet voor de wethouders respectievelijk de burgemeester. Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat de gedragscodes zijn gericht op de waarborging van de integriteit van collegeleden. Door deze gedragscode beschikt de raad over een extra controle-instrument. De raad heeft eerder, in zijn vergadering van 2 januari 2019 een gedragscode voor de raadsleden zelf vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    Vast te stellen de Gedragscode bestuurlijke integriteit college burgemeester en wethouders gemeente Westerkwartier.

    Besluit

    Het voorstel wordt met 23 stemmen vóór en 5 stemmen tegen (leden fractie GroenLinks) aangenomen.

    Het college zegt toe dat een 'veegactie' later dit jaar volgt waarin de opmerkingen vanuit het raadsoverleg meegenomen zullen worden.

    Toezeggingen

    Titel
    Gedragscode bestuurlijke integriteit college b&w gemeente Westerkwartier
  15. 13

    Op grond van artikel 25. lid 2 van de Gemeentewet jo artikel 10 lid 2 onder b wet Openbaarheid van Bestuur heeft het college geheimhouding gelegd op het document Meerjarenprognose Grondexploitaties 2020 (MPG 2020), bijlage bij dit voorstel ‘Herziening grondexploitaties 2020’. Dit voorstel zal op 1 juli door uw raad worden behandeld, derhalve ligt de bijlage ter inzage bij de griffie. Voorgesteld wordt om de geheimhouding op de MPG 2020 te bekrachtigen op grond van artikel 25 lid 3. Het gaat namelijk om economische en financiële belangen van de gemeente (artikel 10, lid 2, sub b van genoemde wet). Openbaarmaking van deze informatie zou de marktpositie van de gemeente kunnen benadelen, omdat derden dan inzicht krijgen in de door de gemeente gemaakte strategische afwegingen en risico-inventarisaties.


    Voorgesteld besluit:
    De door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van de Meerjarenprognose Grondexploitaties 2020 (MPG 2020) te bekrachtigen op grond van artikel 25, lid 3 van de Gemeentewet.

    Besluit

    Conform besloten.

  16. 14

    Besluit

    Vragen ingediend door:
    - mevr. KleinJan (GroenLinks): overschot fractieafrekening voor de voedselbanken te benutten;
    - dhr. Stomphorst (Sterk Westerkwartier): loting kavels Alberdaheerd Marum in zomerreces;
    - mevr. Van Deventer (VVD): beperken vergunningentermijn bij aanvragen evenementen in gemeente.
    Deze vragen leiden tot de toezegging dat het college schriftelijk zal reageren op de vraag van de VVD.

    Toezeggingen

    Titel
    Vraag van de VVD: Beperken vergunningentermijn bij aanvragen evenementen in gemeente
  17. 14.a

    Besluit

    Motie ingediend door de fracties van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, D66, 50PLUS, VVD, Sterk Westerkwartier, GroenLinks, en CDA met als strekking om alles in het werk te stellen om de herverdeling van het gemeentefonds Sociaal Domein op een eerlijke manier te laten verlopen, dat betekent dat het niet ten koste gaat van gemeenten tot 100.000 inwoners. Gevraagd wordt dat het college dit in gezamenlijkheid doet met de andere gemeenten in de provincie en binnen ons samenwerkingsverband van P10 gemeenten.
    Daarbij vragen de fracties het college regelmatig de raad te informeren over de voortgang van de lobby die er nu al is, richting Den Haag, en de stand van zaken over het herverdelen van het gemeentefonds.
    De fracties vragen het college er bij het Rijk op aan te dringen om de herverdeling van het gemeentefonds te heroverwegen en tot een eerlijke verdeling te komen.


    Deze motie wordt unaniem aangenomen.

    Moties

    Titel
    Motie herverdeling gemeentefonds Sociaal Domein
  18. 14.b

    Besluit

    Deze motie met als strekking het college op te dragen om het huidige contract voor de inzameling van bron gescheiden afval met maximaal 1 jaar te verlengen om indien gewenst een nieuwe aanbesteding mogelijk te maken wordt na een toelichting over de stand van zaken van het college door de indieners ingetrokken.

    Moties

    Titel
    Inzameling bron gescheiden afvalstromen
  19. 15

    Besluit

    De voorzitter sluit om 00.05 uur de vergadering.